Vijfkaart hoog of vierkaart hoog?

Veel spelers zweren bij de afspraak dat de opening van 1 of 1♠ een vijfkaart belooft. Anderen vinden “alles echt”, dus elke opening belooft een vierkaart veel prettiger om te spelen.

Het is niet zo dat de ene methode goed is en de andere fout. Beide methoden zijn zeer goed speelbaar en worden ook door spelers van alle niveaus gespeeld.

Het is wel zaak om de consequenties van beide methoden te kennen.

  • Speelt u vijfkaart hoog wat opent u dan met een 4♠ 4 3 2♣ verdeling? De keuze is gaat tussen dat óf 1♦ op een driekaart geopend kan worden óf dat 1♣ op een dubbelton geopend kan worden. Zeker als de tegenpartij meebiedt kan het lastig zijn dat u niet weet dat partner minstens vier kaarten in de geopende kleur heeft. Dat is een duidelijk nadeel.
  • Een voordeel van vijfkaart hoog is dat na een 1/♠-opening al op een driekaart gesteund kan worden.

Gaat het bieden: 1 van partner en 2 gevolgd en u heeft:

♠ H 6 5

♥ 10 6 5

 10 6 5

♣ A B 6 5

Kan de 1-opening op een vierkaart zijn dan zit u moeilijk, geen enkel bod is bevredigend. Voor 2♥ heeft u een harten te weinig, voor een negatief doublet had u liever een vierkaart schoppen, voor 3♣ bent u te zwak en passen met acht punten is ook niet ideaal.

Belooft de 1-opening een vijfkaart dan is dit een non-probleem: 2♥.

In Bridgedrives om thuis te spelen worden in het commentaar op een spel zowel het biedverloop met een vijfkaart hoog als met een vierkaart hoog behandeld.