Les 1: Beginselen van het spelen
Heeft u altijd al willen leren bridgen? Begin dan bij de beginselen van het spel!
In de eerste aflevering van Iedereen kan bridgen besteedt Berry Westra aandacht aan de basisbeginselen van het bridgen. Wat is nou eigenlijk de bedoeling van het spel?
Berry gaat in op het slagverloop, het begrip 'troef', waarom er windrichtingen op een bridgetafel staan en wat de term 'dummy' betekent. Na deze aflevering weet u enigszins hoe u zich moet gedragen aan de bridgetafel.
Les 2: Beginselen van het bieden
Wat is bieden eigenlijk? In deze aflevering leert u alles over dit onderdeel van het spel.
Het begrip bieden staat in deze aflevering centraal. Hoe begint het bieden? Wat betekenen de kaartjes in de biddingbox die op tafel staat? Wat is nou eigenlijk de hiërarchie binnen de kaartsymbolen? Wat is een contract en hoeveel slagen moet je maken om een contract binnen te halen?
Daarnaast gaat Berry dieper in op de term Sans Atout, dit is het spelen zonder troef. Na deze aflevering kent u de basisbeginselen van het bridgen en kunt u beginnen met het spel spelen.
Les 3: Doel van het bieden en verdeling
Hoe werkt de puntentelling bij bridge eigenlijk? In deze aflevering legt Berry Westra u er alles over uit.
Tijdens de derde les bespreekt Berry Westra het punten tellen. Hoeveel punten krijgt u bijvoorbeeld als u een bepaald contract heeft geboden en gemaakt? Hoe kunt u extra punten krijgen als u de manche uitbiedt of maakt?
Berry gaat ook dieper in op het begrip down gaan en het vinden van de fit. Tot slot geeft hij ook uitleg over de hoge kaart punten.
Les 4: Puntentelling, openen en manche
Wat voor afspraken horen er bij bridgen? En hoe bepaalt u wie er heeft gewonnen? Op deze vragen worden in deze aflevering antwoord gegeven.
In deze vierde les worden de eerste echte onderlinge bridge afspraken gemaakt. Dit is het biedsysteem. Berry Westra legt u de zes afspraken punt voor punt uit. Aan de hand van een aantal voorbeelden laat Berry u bepalen wat u zou bieden. Ook legt hij uit hoe de uitslagen in een wedstrijd vergeleken worden en hoe een eindstand wordt bepaald.
Les 5: Afspeeltips, snijden en troeftrekken
Berry Westra legt aan de hand van de spelers aan tafel uit hoe u op de beste manier slagen kunt halen.
Bij bridge is het de kunst om zoveel mogelijk slagen te maken, hierbij is de speeltechniek heel erg belangrijk.
In deze aflevering gaan we dan ook bekijken hoe u het maximale uit uw kaarten kunt halen. De begrippen snijden en troeftrekken worden verder uitgediept.
Les 6: Uitkomen en tegenspeltips
Deze aflevering staat in het teken van het tegenspelen.
De tegenspelers hebben een gezamenlijk doel. Dit is zoveel mogelijk slagen maken, het liefst om het geboden contract, down te spelen. De uitkomst is de eerste stap op weg naar dat doel. Berry Westra geeft uitleg over hoe je met de uitkomst seint naar je partner.
De begrippen tweede man lag en derde man doet wat hij kan worden uitgelegd door Berry. U kunt in deze aflevering natuurlijk ook weer meedoen met de oefeningen.
Les 7: Verder bieden, steunen en nieuwe kleur
In deze nieuwe les van Iedereen kan Bridgen gaat het over het bijbieden op de opening van uw partner.
Het Bridge spel heeft twee doelen, het vinden van de juiste troefkleur en het achterhalen of er voldoende punten zijn voor de manche. Berry legt uit wat u moet doen als de fit is gevonden maar ook als deze niet gevonden is.
Aan de hand van een voorbeeldspel geeft Berry uitleg over de steunbiedingen. Hoeveel punten moet u hebben om bij te bieden en wat betekent het bijbod? Deze vragen en meer komen in de aflevering aan bod.
Les 8: Preëmptief bieden en (re)doublet
In deze aflevering staat het begrip preëmptieve biedingen centraal.
Wanneer opent u op 2-niveau, op 3-niveau en zelfs op 4-niveau? Wat zegt dit over uw handen en hoeveel punten heeft u dan?
De begrippen doublet en re-doublet komen aan de orde. Dit zijn twee krachtige wapens waar veel punten mee te verdienen zijn maar waar u ook veel punten door kan verliezen.
Les 9: Speeltips
In deze aflevering geeft Berry speeltips.
Korte kant, losse honneur en entree zijn een paar bridgetermen en spelsituaties die Berry, aan de hand van spellen aan de tafel, verduidelijkt.
Als kijker kunt u, aan de hand van voorbeeld situaties, kijken of u het heeft begrepen.
Les 10: Tussenbieden
Tijdens deze les heeft Berry het over bieden nadat de tegenpartij heeft geopend.
Wanneer je dan in de bieding komt, spreken we van een volgbod.
Wanneer mag je een volgbod geven en wat vertel je dan aan je partner, maar ook de tegenstander? Ook wordt er uitleg gegeven over een sprongbod en over speciale afspraken genaamd conventies
Les 11: Antwoorden op 1SA
Tijdens deze aflevering gaat Berry dieper in op de bijbiedingen na een 1 Sans Atout opening.
Wat zeg je met een vierkaart in de hoge kleuren, met hoeveel punten verhoog je naar 3 Sans Atout en hoe geef je een lange kleur in een kaart aan?
Aan de hand van voorbeelden laat Berry zien hoe de Jacoby transfers en Stayman conventie werken.
Les 12: Kaarten tellen
In de laatste aflevering van deze cursus duiken we in de denkwereld van de bridger en ziet u kort hoe u moet bieden met hele sterke handen.
De stof van de vorige les wordt nog eens herhaald.
Verder geeft Berry trucjes hoe u de kaarten die al gespeeld zijn kan tellen en hoe u het aantal troeven dat nog in het spel zit kunt onthouden.